«Φαίνεται μια τάση οικειοποίησης από τη Ν.Δ. σε μια σειρά από θέματα που είχε δρομολογήσει η δική μας κυβέρνηση» τονίζει στην «Αυγή» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου. Αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, η Κ. Παπανάτσιου επισημαίνει σε σχέση με τη στάση της Ν.Δ. ότι «όταν τέσσερα χρόνια απέδιδαν ό,τι κακό συνέβαινε στη χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά, και μέσα σε έναν μήνα, δεν μπορεί να άλλαξε η εικόνα της υποτιθέμενης καταστροφής και να διορθώθηκαν τα νούμερα!».
Σε σχέση με τις πρώτες φορολογικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η Κ. Παπανάτσιου σημειώνει ότι «οι διαφωνίες μας μέχρι τώρα ήταν πάνω στο ποιοι θα ευνοηθούν από τις εν λόγω τροποποιήσεις», παρατηρώντας ότι «εφόσον υπάρχει ο χώρος, εμείς προτείναμε να κατευθυνθεί στα χαμηλά και τα πραγματικά μεσαία στρώματα». «Έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μείωσης φόρου οι 14.000 πολίτες με άνω του 1 εκατ. ευρώ περιουσία από τους 270 μόνιμους κατοίκους στον Άγιο Ευστράτιο;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά η Κ. Παπανάτσιου.
Όσον αφορά την κατάργηση του ΣΔΟΕ, η Κ. Παπανάτσιου υπογραμμίζει ότι «η Ν.Δ. δεν καθυστέρησε να δείξει το δικό της σχέδιο δράσης υποβαθμίζοντας τις ελεγκτικές υπηρεσίες», θυμίζοντας ότι η Ν.Δ. «φρόντισε να δυσφημίσει» το ΣΔΟΕ κατά την προεκλογική περίοδο, παρά τα «εντυπωσιακά» αποτελέσματα του Σώματος.
Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη
* Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια του πρωθυπουργού να καρπωθεί τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών αποδίδοντάς τη σε υποτιθέμενη εμπιστοσύνη των αγορών στον ίδιο;
Η στάση της Ν.Δ. είναι αξιοπερίεργη και θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι ίδιοι τι σημαίνει. Εννοώ ότι, όταν τέσσερα χρόνια απέδιδαν ό,τι κακό συνέβαινε στη χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, ξαφνικά, και μέσα σε έναν μήνα, δεν μπορεί να άλλαξε η εικόνα της υποτιθέμενης καταστροφής και να διορθώθηκαν τα νούμερα!
Γενικότερα όμως, φαίνεται μια τάση οικειοποίησης από τη Ν.Δ. σε μία σειρά από θέματα που είχε δρομολογήσει η δική μας κυβέρνηση. Για παράδειγμα, εξαγγέλθηκε η αναστολή του Φόρου Υπεραξίας για τη μεταβίβαση ακινήτων. Φόρος που επιβλήθηκε το 2013 και σήμερα ήδη ισχύει η αναστολή μέχρι 31.12.2019, η οποία δίνεται από το 2015. Εξαγγέλθηκαν τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, όπου όλες οι διεργασίες και οι τεχνικές προδιαγραφές είχαν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ.
Παραδέχονται πια ότι δεν υπήρξε η καταστροφή που επί τεσσεράμισι χρόνια φωνάζαν, ενώ παράλληλα αποδέχονται, έστω και εμμέσως, ότι παραδώσαμε μια χώρα με οικονομία που ανασαίνει και βηματίζει σταθερά. Η αλήθεια είναι ότι οι αριθμοί λέγανε και πριν την αλήθεια, τη λένε και τώρα, απλά η Ν.Δ. τώρα πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα που θόλωνε πριν ως αντιπολίτευση.
* Πώς είδατε τις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη φορολογία δεδομένης της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ για ταξική μεροληψία για τα υψηλά εισοδήματα; Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο πακέτο παρεμβάσεων που η κυβέρνηση σχεδιάζει για τον Σεπτέμβριο;
Αρχικά, οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου δεν θα μας βρουν απέναντι, δεν θα κάνουμε για λόγους μικροπολιτικού κέρδους αυτό που η Ν.Δ. έκανε ως αντιπολίτευση. Οι πρόσφατες παρεμβάσεις στη δική μας διάταξη για μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στη ρύθμιση των 120 δόσεων ήταν, ως επί το πλείστον, μικρές αλλαγές.
Σημειώσαμε τις διαφωνίες, καταθέσαμε προτάσεις για την τροποποίησή τους, που όμως δεν έγιναν δεκτές. Σχετικά με τη διάταξη του ΕΝΦΙΑ, το μεγαλύτερο μέρος τού επιπλέον δημοσιονομικού χώρου δίνεται στο 3,5% των φορολογούμενων για υψηλής αξίας περιουσίες έως και άνω του 1 εκατ. ευρώ. Αντιπροτείναμε, με την τροπολογία που καταθέσαμε, να περιοριστεί η μείωση στις 500.000 ευρώ αξία και να δοθεί αυτό το ποσό στις μικρές και μεσαίες περιουσίες που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Παράλληλα, καταθέσαμε τροπολογία, με πολύ μικρό κόστος, την οποία είχαμε προγραμματίσει την ερχόμενη χρονιά, για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων. Έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μείωσης φόρου οι 14.000 πολίτες με περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, από τους 270 μόνιμους κατοίκους στον Άγιο Ευστράτιο, εκ των οποίων οι 169 έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ;
Σχετικά με τις 120 δόσεις, η μεγάλη μας διαφωνία ήταν η ένταξη στη ρύθμιση με βάση την οφειλή του 1 εκατ. ευρώ. Θεωρούμε διακριτική τη μεταχείριση των νομικών προσώπων με βάση την οφειλή τους και όχι με βάση αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα, όπως ο κύκλος εργασιών τους. Δημιουργείται μια άνιση μεταχείριση εις βάρος των φυσικών προσώπων, των μισθωτών, των συνταξιούχων, των εμπόρων της γειτονιάς.
Θα υπάρξει το εξής παράδοξο, μια Α.Ε. με 1 εκατ. οφειλή θα μπορεί να ενταχθεί στις 120 δόσεις χωρίς κανένα κριτήριο έναντι μιας οικογενειακής επιχείρησης με 1 εκατ. ευρώ και 1 ευρώ οφειλή, που θα εντάσσεται στις 36 δόσεις με κριτήρια.
Για το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να δούμε πότε θα έρθει και τι ακριβώς θα περιέχει για να τοποθετηθούμε επακριβώς.
* Σε τι διαφέρουν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για τη φορολογία από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς εκτιμάτε ότι θα χρηματοδοτηθεί αυτό το «πακέτο» ελαφρύνσεων;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, θα πρέπει να δούμε όλο το πλαίσιο. Ό,τι σε αυτό το πλαίσιο διευρύνει τα οφέλη για το κοινωνικό σύνολο και είναι σε θετική κατεύθυνση θα το στηρίζουμε. Μέχρι στιγμής, έχουμε κάποιες μικρές προσθήκες σε ήδη ψηφισμένες διατάξεις. Μέσα σ’ αυτές είχαμε και κάποιες διαφωνίες, όπου καταθέσαμε αντίστοιχα τη δική μας πρόταση. Οι διαφωνίες μας μέχρι τώρα ήταν πάνω στο ποιοι θα ευνοηθούν από τις εν λόγω τροποποιήσεις. Παράλληλα, εφόσον υπάρχει ο χώρος, εμείς προτείναμε να κατευθυνθεί στα χαμηλά και τα πραγματικά μεσαία στρώματα. Είχαμε, αν θέλετε, διαφορά στη στόχευση των μέτρων.
Για το πακέτο ελαφρύνσεων, όπως και εμείς είχαμε οριοθετήσει τον δημοσιονομικό χώρο, το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ν.Δ. Πρέπει να μας απαντήσουν εάν η οικονομία μας είναι τελικά σε καλύτερη κατάσταση από αυτή της καταστροφής, όπως φώναζαν τα τελευταία χρόνια, ή αν υπάρχει ατζέντα που δεν μας παρουσιάζουν. Αν σκοπεύουν, δηλαδή, να βρουν επιπλέον χώρο από μείωση στο σκέλος των δαπανών.
Υποβαθμίζουν τις ελεγκτικές υπηρεσίες
* Ποια είναι η άποψή σας για την κατάργηση του ΣΔΟΕ; Σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις και στους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ποια πιστεύετε ότι είναι η ατζέντα της κυβέρνησης στο ζήτημα της πάταξης του οικονομικού εγκλήματος;
Το ΣΔΟΕ αποτέλεσε υπηρεσία «πρώτης γραμμής», την οποία φρόντισε η Ν.Δ. να δυσφημήσει κατά την προεκλογική περίοδο. Τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών δράσεων της υπηρεσίας ήταν εντυπωσιακά. Αντίστοιχα, η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος, που συστάθηκε με νόμο το 2018 και είναι επιφορτισμένη με υποθέσεις στις οποίες υπάρχει εισαγγελική παραγγελία.
Η Ν.Δ. δεν καθυστέρησε να δείξει το δικό της σχέδιο δράσης, υποβαθμίζοντας τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών αιχμής υποβαθμίζει τον αυτοτελή επιχειρησιακό τους ρόλο, ενώ ενέχει και τον κίνδυνο προσθήκης γραφειοκρατικών ζητημάτων που θα αποβαίνουν εις βάρος της αποτελεσματικότητάς τους.
Αξιοπερίεργο είναι όμως το γεγονός ότι η υποβάθμιση τέτοιων υπηρεσιών δεν συνάδει με τη διαπιστωμένη υψηλή αποδοτικότητά τους. Ελπίζω πως η Ν.Δ. έχει ένα συνεκτικό σχέδιο, γιατί τα πρώτα δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Δεν αποτελεί λύση για όλα η μείωση της φορολογίας και η έκρηξη των επενδύσεων!